Zonnepanelen: wat moet ik weten?

Met zonnepanelen wekt u stroom op via uw eigen dak. Zaken zoals een dakraam zijn niet geschikt om een zonnepaneel op te plaatsen. De positie en hellingsgraad waarin de zonnepanelen geplaatst worden zal namelijk voor een groot deel bepalen welke opbrengst ze zullen leveren. In dit artikel geven wij jouw informatie over zonnepanelen.

Meer informatie over zonwering klik hier.

Zonnepanelen op pannendak

Bij een pannendak moet u heel goed kijken wat de beste plek is om zonnepanelen te plaatsen. De opbrengst van zonnepanelen op een dak op het oosten of westen is 125 kWh per m². De afmetingen van een zonnepaneel zijn doorgaans 1.65m bij 1 meter.

Hoeveel wek ik per jaar op?

Op een gunstig dak leveren zonnepanelen al snel 270 kWh per paneel per jaar op, terwijl ze op een minder gunstig dak altijd nog zo’n 210 kWh per paneel per jaar opbrengen. De berekening die daarbij kan helpen is het aantal Watt piek van de zonnepanelen te vermenigvuldigen met de factor 0.85, op deze manier ziet u hoeveel kWh het zonnepaneel per jaar opwekt. Voordat u overgaat tot het laten installeren van zonnepanelen op uw dak is het belangrijk de prijs en de eventueel extra kosten in uw situatie te achterhalen. Als u een zonnesysteem met een vermogen heeft van ongeveer 4.000 Wp dan kunnen we ervan uit gaan dat de zonnepanelen per jaar ongeveer 3.400 kWh aan stroom opleveren en terugverdienen via uw nieuwe slimme meter.

Beperkte dak ruimte

Als de ruimte op uw dak toch beperkt is dan kunt u ook kiezen voor minder zonnepanelen te laten plaatsen en dan gedeeltelijk van je energiebehoefte te voorzien, maar er is ook een mogelijkheid om een dakopbouw te laten plaatsen zodat u het oppervlakte van het dak vergroot. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk voor ons om zonnepanelen te plaatsen op rieten daken en daken met een ronding erin. Bij een stroomprijs van €0,20 per kWh bespaard u dan €42 tot €56 per paneel per jaar op je energierekening.

Hoelang duurt het plaatsen?

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat geplaatst dient te worden zal de installatie enkele uren tot een dag in beslag nemen. Als u eenmaal hebt vastgesteld of u wel of geen vergunning nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen, doet u er goed aan om verschillende prijzen op te vragen bij installateurs uit uw omgeving. Daarnaast staat in de brochure een handig stroomdiagram die u kunt gebruiken om te bepalen of u wel of geen vergunning nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen.

Kosten installeren

De kosten van het uitbesteden van de bevestiging van zonnepanelen ligt tussen de €500 en €1.500. Heb je zonnepanelen en lever u stroom aan het elektriciteitsnet, dan wordt u door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Een set van tien panelen, inclusief installatie, een omvormer en btw, kost gemiddeld € 4.400 (bron: Milieu Centraal, augustus 2017), in 2011 was dit nog € 5.900. Jaarlijks bespaar je gemiddeld 813 euro aan energiekosten als er 13 zonnepanelen op uw dak liggen.

Tweedehands zonnepanelen

Het is altijd een goed moment om nieuwe of tweedehands zonnepanelen te laten plaatsen. Het is belangrijk goed te berekenen hoeveel vermogen uw zonnesysteem nodig heeft ten aanzien van uw energiegebruik. Als u van plan bent zonnepanelen aan te schaffen of u kunt ze ergens goedkoop tweedehands bemachtigen dan is het wel verstandig deze te laten plaatsen door een specialist.

Merk zonnepanelen

Goedkopere merken kwalitatief betere zonnepanelen gaan leveren. Een lagere kostprijs per paneel betekent niet per definitie iets over de kwaliteit van de zonnepanelen. Je wilt het rendement van de zonnepanelen per jaar vooraf berekenen. Periodiek wordt er een top 10 van beste merken zonnepanelen door IMS gepubliceerd, waarbij de beste zonnepanelen van grote merken Yingli en, First Solar en Suntech meestal goed scoren. Omdat u natuurlijk niet enkel de beste zonnepanelen, maar de volledige installatie van de panelen wilt beoordelen dient u een gedetailleerde offerte voor uw situatie op te vragen. Monokristallijne zonnepanelen zijn duurder in aanschaf, maar leveren een hoger rendement per jaar.

Voordelen Zonnepanelen:

  • Een investering in zonnepanelen verhoogt direct de waarde van uw huis. Wanneer u zonnepanelen plaatst begint u direct met terugverdienen, doordat uw maandelijkse energierekening flink afneemt of zelfs verdwijnt.
  • Jaarlijks bespaar je gemiddeld 813 euro aan energiekosten als er 13 zonnepanelen op je dak liggen.
  • Binnen 10 jaar heeft u de investering weer terugverdiend en is alle opbrengst na deze periode pure winst.
  • Zonnepanelen wekken schone energie op en zijn hiermee een duurzaam alternatief voor de vervuilende fossiele brandstoffen.