Dakkapel vergunning

Dakkapel vergunning

Heeft uw dakkapel een vergunning nodig?

Je mag in Nederland niet zomaar gaan verbouwen of bouwen. Het is daarom van belang dat u controleert of u een vergunning nodig heeft voor een dakkapel, wanneer dit op uw planning staat. Houd ook rekening met regels als dat de dakkapel niet storend mag zijn voor uw buren en dat de dakkapel moet passen bij de omgeving. Hier leest u meer over wanneer u wel of niet een vergunning nodig hebt.

Drie mogelijkheden

Of u een vergunning nodig hebt, hangt grotendeels af van de gewenste plek van de dakkapel. Er zijn drie mogelijkheden voor die plek. Allereerst kan deze aan de achterkant van het huis geplaatst worden, dan is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Let wel: de dakkapel moet dan nog wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Daarnaast is er bij een dakkapel aan de zijkant van uw huis soms een vergunning nodig. De gemeente is uw aanspreekpunt om te vragen of in uw geval een vergunning nodig is. Wanneer u een dakkapel aan de voorkant van uw huis wenst, dan is er bijna altijd een vergunning nodig.

Altijd vergunning nodig

U hebt altijd een vergunning nodig wanneer de dakkapel geplaatst wordt voor een woning zonder permanente bewoners, als u nog bezig bent met het bouwen van uw huis, als de dakkapel geen plat dak heeft of op een monument wordt gebouwd, als de dakkapel hoger is dan 1 meter 75 en als uw huis in een beschermd dorps- of stadsgezicht ligt. Tenslotte heeft u ook een vergunning nodig wanneer de dakkapel niet voldoet aan de lengte of wanneer er sprake is van dakopbouw.

Geen vergunning nodig

U hoeft zeker geen vergunning aan te vragen wanneer er sprake is van het volgende geval: de zijwanden zijn ondoorzichtig, de dakkapel is maximaal 150 centimeter hoog, de dakkapel wordt aan een achterzijde of zijde die niet aan publieke ruimtes grenst gebouwd en het gebouw is geen rijksmonument. Wanneer het wel een rijksmonument is, dan moet u altijd een vergunning aanvragen. In alle gevallen die niet zijn behandeld, kunt u aan uw gemeente vragen of u een vergunning nodig heeft.

Vergunning aanvragen

Het aanvragen van een vergunning kan gedaan worden door uw dakkapel leverancier. De specialisten van www.dakkapelhetnoorden.nl zijn u hierbij graag van dienst. Zo ziet u niet met de administratieve lasten. De leverancier heeft hier ervaring in en kan de aanvraag juist formuleren. Echter, u kunt ook zelf een vergunning aanvragen als dit uw voorkeur heeft.