Hoe herken je vochtproblemen in huis?

Vocht in huis is schadelijk voor zowel de woning en je gezondheid. Het is belangrijk om vochtproblemen, als ze er zijn, meteen op te lossen. Maar hoe weet je nu of je een vochtprobleem in huis hebt? Sommige problemen kunnen subtiel zijn, hierdoor kun je er te laat achter komen. In het onderstaande artikel geven we je hulp: hoe herken je vochtproblemen in huis?

Vocht in huis is schadelijk

Voor we uitleggen hoe je vochtproblemen kan herkennen is het goed om te weten hoe schadelijk vochtproblemen kunnen zijn. Dit geeft je een aanwijzing van hoe belangrijk het is om deze problemen op te lossen. De schade is te plaatsen in twee categorieën: schade voor je woning en schade voor je gezondheid.

Schade aan de woning

Door vocht in huis worden de muren, het plafond en soms zelf de vloeren aangetast. Er ontstaan vochtplekken, schimmel, vieze geuren en het verf laat los. In de beginfase van vochtproblemen zal dit enorm meevallen, wanneer je het niet laat op lossen kan het leiden tot grotere problemen: bijvoorbeeld houtrot.

Schade aan je gezondheid

Met vochtproblemen tast je ook je gezondheid aan. Niet alleen neemt de luchtkwaliteit in je woning af, maar kunnen er ook giftige stoffen worden verspreid via schimmels. Dit kan zorgen voor medische problemen zoals moeite met ademen of huidirritatie.

Nu je weet hoe ernstig vochtproblemen kunnen zijn is het tijd om te leren hoe je vocht in huis kan herkennen.

Vocht in huis herkennen

Vocht in huis is niet altijd met het oog te zien, soms herken je het ook door geur of zelfs door een stijgende energierekening. Met de onderstaande lijst weet je waar je op moet letten bij het herkennen van vocht in huis:

  • Condens op de ramen die langzaam wegtrekt
  • Schimmel of witte aanslag
  • Vieze en muffe geuren
  • Verf of behang dat los laat
  • Vochtplekken op de muren
  • Plinten die loslaten
  • Verkleuren van de vloerbedekking
  • Vocht in de hoeken van de kamer
  • Een stijgende energie- en waterrekening

Merk je één of meerdere van de bovenstaande punten? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een vochtspecialist in te schakelen.

Soorten vochtproblemen

Elk soort vochtprobleem brengt zijn eigen kwalen mee. Vochtproblemen worden onderverdeeld in drie categorieën: optrekkend vocht, condensatievocht en doorslaand vocht.

Optrekkend vocht

Dit vochtprobleem is voornamelijk te herkennen aan vochtplekken en schimmel. Vaak ontstaat dit onderaan de muren. De oorzaak hiervan is een slechte fundering of niet goed werkende waterkering.

Condensatievocht

Condensatievocht zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaat er condens op niet alleen de ramen, maar ook de muren en het plafond. Dit komt het meest voor in de badkamer en keuken.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is voornamelijk een probleem bij oude en poreuze muren. Zo dringt er vocht in huis door scheuren en barsten in de muur. Dan kan regenwater bijvoorbeeld binnenkomen.

Los vochtproblemen zo snel mogelijk op

Het is dus belangrijk om vocht in huis zo snel mogelijk te laten oplossen. Hiervoor zijn meerdere methodes mogelijk, dit is afhankelijk van de oorzaak van het vochtprobleem. We raden je aan om dit artikel te lezen, daarin wordt uitgelegd hoe vocht in huis kan ontstaan en welke oplossing geschikt is.