Onderhoudsplan voor je woning

onderhoudsplan woning

Een goed onderhoudsplan

Het kopen van een huis is iets waar je lang naar uit kijkt. Voor veel mensen is het kopen van een huis tegelijkertijd het verwezenlijken van een droom. Een huis is echter ook een van de meest kostbare aankopen die je in je leven zult doen en aangezien je een huis koopt voor op de lange termijn, zul je vroeg of laat onderhoud moeten laten plegen aan je huis. Een onderhoudsplan is dan ook een goed hulpmiddel om in kaart te brengen wat er aan je huis moet gebeuren en wanneer.

Inhoud van een onderhoudsplan

In feite is een onderhoudsplan een lijst van alle onderdelen van je woning die aan onderhoud onderhevig zijn. Voorbeelden hiervan zijn het schilderwerk van deuren en kozijnen, alsmede de kwaliteit van de deuren en kozijnen. Maar ook of de muren nog goed zijn en geen scheuren bevatten. Het stucwerk op de muren en het plafond. Eigenlijk is alles in je huis onderhevig aan slijtage, de buitenkant en de onderdelen die je vaak gebruikt nog wel het meest. In een onderhoudsplan wordt precies opgenomen welke onderdelen binnen welke tijdsperiode een onderhoudsbeurt moeten hebben en ook is er in het onderhoudsplan een begroting opgenomen van de geschatte kosten.

Heb ik een onderhoudsplan echt nodig?

Nee dat heb je niet. De vereiste is dan wel dat je zelf je woning zeer goed bij moet houden. Veel technische aspecten, zoals het schoonmaken van een rookafvoer of de staat van de CV ketel zijn zaken waar de meeste huiseigenaren geen tot weinig kaas van hebben gegeten. Vaak wordt er dan ook pas iets opgemerkt wanneer het daadwerkelijk kapot gaat. Eigenlijk ben je dan al te laat en had je jezelf vaak een hoop geld kunnen besparen. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van de buitenkant van je huis. Wanneer je ervoor zorgt dat je huis regelmatig een goede schilderbeurt krijgt ben je per keer niet zo heel veel geld kwijt. Doe je dat niet dan ben je vaak verder van huis. Een goede verflaag beschermt namelijk het hout of kunststof van kozijnen en deuren. Wanneer dit teveel afslijt kunnen dergelijke zaken krom gaan trekken of op een andere manier kapot gaan en dan kunnen de kosten hoog oplopen.

Inzicht in je toekomst

Dat is wat een goed onderhoudsplan je te bieden heeft. Een onderhoudsplan is accuraat en geeft je een goed inzicht in de kosten die je op termijn kunt verwachten. Dit is wel zo fijn om te weten wanneer je mogelijk nog andere grote uitgaven voor in de toekomst gepland hebt staan. Bij veel bedrijven kun je een maandelijks bedrag afspreken waardoor je het onderhoud van je huis uit handen kunt geven je kunt concentreren op andere zaken.

Een onderhoudscontract afsluiten voor het schilderwerk

Door uw woning geregeld te schilderen voorkomt u dat ramen gaan rotten. Uw onderkomen blijft langer mooi en behoudt zijn waarde. Het is mogelijk om periodiek een schilder in te schakelen om zodoende het schilderwerk in optimale staat te houden. Wij adviseren u de schilders van Ruverko van harte aan als het aankomt op het onderhoud van het schilderwerk. Het schildersbedrijf heeft ruime ervaring in het vakgebied.