Verschillende soorten waterontharders

WateronthardersDe hardheid van water wordt bepaald door de calcium- en magnesiumionen die in het water huishouden. Hard water kan schade (bijv. kalkaanslag) aan uw (af)wasmachine en leidingen toebrengen. Waterontharders zijn er om dit te voorkomen. Een waterontharder kunt u zien als een soort waterzuiveringsinstallatie maar dan in het klein. Een waterontharder verwijdert magnesium en kalk uit het water en voegt er natrium(zout) aan toe. Op deze manier wordt het water onthard.

Voordelen

Kalkaanslag kan de levensduur van uw apparaten snel verminderen. U kunt dan denken aan uw boiler, verwarming en zelfs uw koffiezetapparaat. Ook kunt u de aanslag terug vinden op uw pasgewassen vaat, in uw douche of bad. Na het gebruik van een waterontharder zal dit niet meer gebeuren. Ook zult u ondervinden dat uw huid veel zachter is na het wassen en u minder zeep verbruikt.

  • Lagere onderhoudskosten
  • Verlengt de levensduur van andere apparaten
  • Soepelere en zachtere kleding
  • Geen kalkaanslag
  • Millieuvriendelijk
  • Zacht voor de huid

Soorten waterontharders

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor wateronthouder u wilt. Is het voor professioneel (grootverbruik) of voor huishoudelijk gebruik en zijn dat 1-4 personen, 5-9 of meer? Moet het apparaat elektrisch of mechanisch bestuurd worden? De meeste wasverzachters werken 100% op waterdruk, dat houd in dat het apparaat geen stroom nodig heeft. Zodra er een bepaalde hoeveelheid water in zit of na een bepaald tijdsbestek zal het apparaat vanzelf beginnen te zuiveren. De waterontharder op volumebasis is de meest voorkomende. Omdat het apparaat doormiddel van volumebepaling werkt scheelt dat spoelwater en zout. Als u een week lang minder water verbruikt werkt het tijdgestuurde apparaat door terwijl dat niet nodig is.

Enkele of dubbele cilinder?

Kiest u voor een waterontharder met een enkele of dubbele cilinder? Een waterontharder met een enkele cilinder zal tijdens het regeneratieproces (het spoelen van de cilinder) geen zacht water leveren. Bij een waterontharder met dubbele cilinders neemt de ene cilinder het tijdens het spoelen van de ander over, zo heeft u constant zacht water. Als beide cilinders niet gespoeld worden heeft het apparaat dubbele ontaardingscapaciteit. Het spoelen van de filters hoeft u niet zelf te doen. Het enige wat door u moet gebeuren is het aanschaffen van onthardingszout. Dit zout kost rond de €10,- per 25KG.

U zult ook een keuze moeten maken tussen wat voor model waterontharder u wilt kopen. Wilt u een model dat in het zicht staat zult u sneller kiezen voor een mooi model. Wilt u dat het apparaat uit het zicht of zelfs onder de grond staat? Dan hoeft het apparaat niet heel mooi te zijn maar wel weer vochtbestendig. Zolang het apparaat toegang heeft tot een rioolafvoer en een stopcontact indien het een elektrisch apparaat is kan hij overal geplaatst worden zolang het er maar niet vriest. Meestal word de waterontharder in of bij de meterkast geplaatst.

Installatie

Het installeren van de waterontharder is een vrij simpele klus. Als u een beetje handig bent is het goed zelf te doen. Installateurs zullen het apparaat binnen een paar uur hebben geïnstalleerd. Zodat hij meteen klaar is voor gebruik.

Prijzen

Waterontharder zijn er voor huishoudelijk gebruik in verschillende categorieën verkrijgbaar vanaf ongeveer €795,-. Voor professioneel gebruik liggen de prijzen ongeveer rond de €1395,-. Wilt u een voorstel op maat ontvangen? Neem dan eens een kijkje op de website van Eparco. Eparco levert waterverzachters tegen scherpe prijzen. Doe gerust een vrijblijvende offerte-aanvraag via de bovenstaande link.