Zekeringkast samenstellen en aansluiten

Zekeringkast samenstellen en aansluitenDe meterkast is de plaats in huis waar alle stroomtoevoer vandaan komt en wordt geregeld. Als u een groepenkast heeft die ouderwets is of niet genoeg capaciteit heeft kunt u deze vervangen voor een moderne versie. U kunt een zekeringkast zelf (online) samenstellen als u de volgende stappen doorloopt: het kiezen van een merk, het selecteren van 1 fase of 3 fase, het aantal groepen en extra accessoires zoals stopcontact of elektriciteitsmeter. Op deze manier kunt u zelf bepalen wat u nodig heeft. Als de samenstelling compleet is, kunt u de zekeringkast laten installeren of zelf aansluiten.

1 of 3 fase

Er zijn verschillende merken zekeringenkasten. Om te bepalen welke de beste prijs en kwaliteitsverhouding heeft voor u, kunt u om advies vragen of zelf de keurmerken bekijken. Verschillende merken zijn EMAT, Eaton, Holec, AEG, Attema, Hager of ABB. Als er een merk is gekozen is de volgende stap bepalen of u een 1 fase of 3 fase groepenkast nodig heeft. Dit staat meestal op de energiefactuur aangegeven of u kunt het op de meter zien. Fase 1 staat aangegeven als 1x220V/230V en 3 fase met 3x220V/230V of 380V/400V. Het aansluitvermogen bij 1 fase is 8050 Watt en bij 3 fase in totaal 17250 Watt.

Aantal groepen bepalen

Om te bepalen hoeveel groepen u nodig heeft, telt u de stopcontacten en lichtpunten in huis. Deze verdeelt u vervolgens in verschillende groepen. Houdt hierbij ook rekening met eventuele uitbreidingen die later plaatsvinden. De formule om maximale belasting te berekenen is het aantal ampère x 230V. 3680 Watt is de maximale belasting bij een groep van 16 ampère. Voor bepaalde apparaten is er een extra groep nodig zoals een inductiekookplaat of wasmachine. In een huishouden worden meestal vier tot acht groepen gebruikt. Een groep voorkomt overbelasting en biedt beveiliging bij overbelasting en zal uitspringen als dit gebeurt. Het is verplicht om twee aardlekschakelaars te hebben. Op één 2-polige aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen van 16 ampère. Voor een krachtgroep heeft u een 4-polige aardlekschakelaar nodig.

Installatie

De kast zoals u die heeft samengesteld kunt eenvoudig online bestellen en laten bezorgen. Voor het aansluiten van de zekeringkast wordt aangeraden een installateur te vragen. Indien u zelf enige ervaring hebt met het aansluiten van elektro, kunt u het aansluiten zelf doen. Begin nooit voordat de stroom is uitgeschakeld. Met een spanningszoeker kunt u controleren of er nog spanning opstaat en gebruik alleen geïsoleerd gereedschap.

De stielmannen van Truyaert

Kent u de loodgieters en elektriciens van Truyaert? Truyaert neemt u de elektrawerken graag uit handen. Het installatiebedrijf werkt met erkende stielmannen en is in heel Vlaanderen actief. U bereikt de vakmannen via de bovenstaande link.