Houd de warmte in huis met muurisolatie

MuurisolatieMuurisolatie is een verzamelnaam voor het isoleren van de spouwmuur, binnenmuur of buitenmuur. De meeste warmte in huis gaat verloren door de muren als deze niet geïsoleerd zijn. Dit is met name bij oudere huizen het geval waardoor er meer warmte gestookt moet worden en de energiekosten redelijk hoog zijn. Spouwmuurisolatie is de meest gebruikte methode en kan al binnen een dag gerealiseerd worden. Bij deze vorm van isolatie wordt de luchtruimte tussen de binnen – en buitenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Dit kan inblaas wol zijn zoals glas – of steenwol, maar ook isolatiekorrels of isolatieschuim. Voor spouwmuurisolatie betaalt u ongeveer 15 euro per m2. Dit hangt af van het te isoleren oppervlak en gebruik van materiaal. Deze methode levert uiteindelijk een energiebesparing op van ongeveer 25% per jaar.

Binnenmuurisolatie

Ook het isoleren van de binnenmuur is een optie, bijvoorbeeld wanneer u een huis gaat renoveren. Dit kunt u door een bedrijf laten doen of zelf. Bij deze vorm van isolatie worden er voorzetwanden geplaatst waarna deze gevuld worden met isolatiemateriaal zoals glaswol. Een andere optie is cellenbeton dat een groot waterafstotend en ademend vermogen heeft. Deze manier van isoleren kost rond de 100 euro per m2. Als u het zelf doet, hoeft alleen materiaalkosten te betalen en verdient de investering zich nog sneller terug. Het enige nadeel bij binnenmuurisolatie is dat de binnenruimte kleiner wordt en dat elektriciteitsvoorzieningen moeten worden aangepast.

Gevelisolatie

De laatste vorm van muurisolatie is buitenmuurisolatie en kan alleen door bedrijven gedaan. Hierbij wordt er isolatiemateriaal tegen de buitenmuur van het huis geplaatst. Naast het feit dat er minder warmte verloren gaat, is het huis ook optimaal beschermt tegen vochtschade. Bij deze vorm van isolatie is het belangrijk dat er bij de gemeente een vergunning wordt aangevraagd omdat de gevel van het huis zal veranderen van uiterlijk. Voor de afwerking wordt er gebruik gemaakt van sierpleister of gevelbekleding. Hierbij gaat het vaak om grote oppervlakken en daarom is gevelisolatie het meest kostbaar. Het gaat om bedragen van 130 euro per m2. Deze kosten verdient u gemiddeld binnen 10 jaar terug door energiebesparing, tegenover 4 jaar voor spouwmuurisolatie.

Offertes vergelijken

Bent u benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Via Isolatie-bedrijf.be vergelijkt u vrijblijvend offertes voor de isolatie die u voor ogen heeft.

Landelijke subsidie

Sinds september 2016 is het mogelijk om landelijke subsidie aan te vragen op woningisolatie. Hiermee kunt u 20 procent van de kosten vergoed krijgen als er twee isolatiemaatregelen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Dit kan een combinatie zijn van dak, gevel, vloer, spouw en glas. Ook bepaalde provincies en gemeentes subsidiëren isolatie aan woningen deze kunt u vinden op www.energiesparen.be.