De strijd tegen onkruid
Wil je net je tuin gaan betegelen of je oprit bestraten, komt er overal tussen je voegen van dat vervelende onkruid naar boven. Hoe ga je de strijd tegen het onkruid aan?
Chemical warfare
Onkruid verwijderen kan op een aantal verschillende manieren. Zo is er de chemische aanpak waarbij je het onkruid bestrijd met een onkruidverdelger. Dit spray op het onkruid waarna het afsterft en makkelijk te verwijderen is. Deze onkruidverdelgers heb je in allerlei soorten en maten. Let er bij zwaardere middelen op dat dit ook de omliggende planten kan aantasten. Gebruik hiervan is dan ook af te raden in een tuin met veel planten.
Vuurgevecht
Je kunt het onkruid ook te lijf gaan met een brander. Hiervoor zijn producten op de markt voor particulieren, of je kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Let er wel op dat ook branden zijn gevolgen kan hebben voor de omliggende planten. Wanneer je het zelf doet is het ook niet het meest comfortabele klusje vanwege de warmte.
Voorkomen is beter dan genezen
Een gezegde dat in dit geval zeker op gaat. Bij de bovengenoemde manieren ben je vooral bezig met symptoombestrijding. Onder je tegels heeft het onkruid nog steeds kans om te groeien en vroeg of laat sta je weer met je spuitbus of brander de groene scheuten die tussen je voegen omhoog komen aan te pakken.Je kunt daarom een aantal dingen doen om het opschieten van onkruid te beperken of te voorkomen. Zo kan een flinke laag zand, mits hard aangestampt, voorkomen dat onkruid wortel kan schieten. Ook grotere tegels kunnen het woekeren van onkruid beperken. Grotere tegels betekenen immers minder voeg waartussen onkruid kan groeien. Wat ook kan is meer ruimte tussen de voegen laten en deze voegen vervolgens met een stof als hars vullen. En heb je wel eens aan mos gedacht? Sommige mensen zien mos ook als onkruid maar dat is het zeker niet. Met wat mos tussen de voegen, krijgt onkruid geen kans meer om zich tussen de stenen omhoog te werken en het ziet er nog leuk uit ook, hoewel smaken verschillen natuurlijk.
Een goede voorbereiding
Als je erover denkt om je tuin of oprit te laten bestraten, overweeg dan eerst goed je opties voordat je de eerste steen legt. Een goede voorbereiding en een goede ondergrond kunnen ervoor zorgen dat onkruid definitief van je terras of oprit verdwijnt. Dan hoef jij je niet ieder voorjaar bezig te houden met het ‘zomerklaar’ maken van je terras maar kun je er bij de eerste zonnestralen meteen van gaan genieten.
Een bestrating specialist inschakelen
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u een specialist in klinkerwerken inschakelen om de problemen te verhelpen of een nieuwe bestrating te leggen? Neem dan contact op met Vertap Klinkerwerken en bestrating.