Schutting plaatsen

Schutting zelf plaatsen
Een schutting is het stukje privacy voor je tuin. Schuttingen bestaan in alle vormen en maten en maken het kiezen van de perfecte schutting voor jou tuin misschien lastig. Net zoals bij het hekwerk of het onderhoud van een tuin rest er de vraag of je de schutting zelf gaat plaatsen of dat je dit uitbesteed.

Een schutting plaatsen, kan ik dat zelf?

Nou dat ligt er een beetje aan hoe handig je bent. En hoe ver je wilt gaan natuurlijk. Zo kun je een schutting volledig zelf in elkaar zetten. Dat betekent dat je de palen en planken zelf op maat maakt. Hiervoor heb je echter materiaal, tijd en ruimte nodig en die zaken ontbreken bij veel mensen. Bovendien moet je wel een beetje een timmermansoog hebben en dat is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je bij bijna iedere grote bouwmarkt kant en klare schuttingschermen krijgen. Dit type zie je dan ook bij de meeste huishoudens. Betonnen of houten steunpalen met daartussen een schuttingscherm.

Wat moet ik doen?

Bij het zelf plaatsen van een schutting komt wel het een en ander kijken. Zo is het allereerst belangrijk dat je eerst de lengte goed opmeet met een landmeter. Deze kun je ook bij bijna iedere bouwmarkt krijgen. Zoek wel eerst even op hoe je deze meting precies moet doen. Daarna moet je nog berekenen hoeveel schermen en palen je nodig hebt. Het beste is dan ook om de eerste paal te plaatsen en vanuit daar eerst te meten om de hoeveel meter de volgende palen moeten komen. Je kunt met een touw bepalen of je de palen in een rechte lijn in de grond zet. Het zou toch vervelend zijn als je begint aan je schutting en er dan achter komt dat je ruimte tekort komt of overhoudt, of dat je schutting hartstikke scheef staat.

Ook niet onbelangrijk is om te kijken of de palen, nadat je ze in de grond hebt gezet, op dezelfde hoogte staan. Hierbij komt ook het touwtje weer van pas. Deze kun je spannen tussen twee palen en zo kun je makkelijk met een waterpas zien of de hoogte gelijk is. Vervolgens monteer je de steunen op de palen en daarna plaats je hierin de schuttingdelen die je aan de steunen vastschroeft.

Precisie

Zoals je merkt is het zelf plaatsen van een schutting een precies werkje. Zodra alles recht en waterpas staat is de afwerking niet zo moeilijk meer. Denk echter niet te snel ‘het is wel goed zo’. Een paal die niet waterpas staat of op de verkeerde hoogte gaat roet in het eten gooien en dan kun je weer van voor af aan beginnen. Heb je echt twee linkerhanden, dan is het misschien verstandiger om het plaatsen uit te besteden aan een erkende klusjesman. De klusjesdienst van Mijn Klusser staat de hele week tot uw beschikking.