Verwarming ontluchten

onderhoudsplan woning

De opluchting van je verwarming ontluchten

Een van die klusjes waar je als huiseigenaar onherroepelijk tegen aan gaat lopen is het ontluchten van je verwarming. Het is een van die dingen waar eigenlijk niemand zin in heeft maar die vroeg of laat toch moeten gebeuren. Het ontluchten van je verwarming is geen technisch hoogstandje, maar het is toch handig om even te weten hoe dit moet.

Wanneer is het tijd?

Een van de meest beruchte signalen die je kunt krijgen en waardoor je weet dat het hoog tijd isom je verwarming te ontluchten is het tikkende geluid dat de leidingen beginnen te produceren. Dit geluid betekent dat er lucht in de leiding zit en dat is zonde want je energieverbruik gaat ervan omhoog.

Hoe begin je?

Allereerst draai je alle radiatoren in je huis open. Ook is het belangrijk om je verwarming even aan te zetten, ongeveer tien minuten tot een kwartier zou voldoende moeten zijn. Let wel, bij een groter huis kan het zijn dat je de verwarming wat langer aan moet laten staan. Zorg ervoor dat je een speciaal ontluchtingssleuteltje bij de hand hebt. Die heb je nodig om het ontluchtingsventiel aan en uit te draaien.

Het ontluchten

Begin bij de radiatoren op het laagste punt van je huis. Er moet warme lucht worden afgevoerd en warme lucht stijgt op. Bovenin de radiator bevind zich meestal het ontluchtingsventiel aan de zijkant van de verwarming. Draai het ventiel open en draai het weer dicht zodra er water uit de radiator komt. Het is dan ook aan te raden om een handdoek klaar te leggen voor het geval je het ventiel net iets te laat dicht draait. Water in een verwarmingssysteem is namelijk niet mooi helder, maar is bruin of zelfs zwart. Het zou toch zonde zijn als dit op je mooie vloer terecht komt. Dit proces herhaal je vervolgens bij alle radiatoren in je woning. Zorg er dus voor dat je het ontluchtingsventiel na het ontluchten weer goed vast draait.

CV ketel

Check tot slot even de waterdruk van je CV ketel. Het kan zijn dat er tijdens het ontluchten wat water uit het systeem is ontsnapt. Op de meeste CV ketels zit een drukmeter die aangeeft wat de juiste druk voor je ketel is. Is de druk niet voldoende? Vul dan de ketel bij met water. Zo kom je van het vervelende geluid in je leidingen af en zorg je er snel, gemakkelijk en goedkoop voor dat je huis weer lekker kan opwarmen zonder dat je daarvoor extra energie verspild.

Een vakman inschakelen? WT-Heating.be staat klaar indien u problemen ondervindt aan uw centrale verwarming.