Houtrot herstellen doe-het-zelf

Houtrot verwijderen

Houtrot herstellen

Houtrot is een erg vervelend fenomeen voor huiseigenaren. Houtrot ontstaat meestal in de hoeken van uw kozijnen en op de hoeken van houten deuren. Nu is houtrot natuurlijk eenvoudig te voorkomen door over te stappen op kunststof kozijnen en deuren alleen is dit wel een erg prijzige optie. Er bestaan ook onderhoud methodieken om houtrot tegen te gaan en om zelf herstelwerkzaamheden uit te voeren, mocht er al houtrot in uw woning zijn opgetreden.

Oorzaken houtrot

Houtrot wordt veroorzaakt door de groei van schimmels op het hout. Deze schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving en daarom treedt houtrot ook voornamelijk op wanneer er een langere periode veel vocht in de lucht blijft hangen. Helaas is dit een veelvoorkomende situatie in Belgiƫ en Nederland. Houtrot kun je herkennen aan de bruine of zelf zwarte kleur van het hout. Wanneer het hout begint te versplinteren of zacht aanvoelt en het begint de bovengenoemde kleuren te vertonen, dan kun je er zeker van zijn dat je met houtrot te maken hebt.

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat u met herstelwerkzaamheden begint is het verstandig om eerst te kijken wat de oorzaken van uw specifieke geval van houtrot zijn en deze weg te nemen. Anders staat u er over een paar maanden weer om precies hetzelfde te doen. Een van de belangrijke oorzaken van houtrot is een slechte kitlaag bij uw ramen. Als deze slecht zijn dichtgekit, creƫert dit een luchtstroom langs de ramen en in deze lucht zit vocht, wat op zijn beurt weer houtrot veroorzaakt. Het is dan zaak om de oude kitlaag te verwijderen en de voeg die daarna overblijft goed schoon te maken voordat u een nieuwe laag aanbrengt. Een andere boosdoener is de ruimte die na verloop van tijd kan ontstaan in het hout. Kleine nerven die bijvoorbeeld door de kou zijn gaan uitzetten zijn ideale waterreservoirtjes en kunnen zo dus houtrot bevorderen. Deze nerven kunt u gemakkelijk opvullen met bijvoorbeeld een freesing die in de naad geperst kan worden. Zo voorkomt u dat er water in het hout kan blijven staan.

De reparatie

Het herstellen van de al aanwezige houtrot lijkt een beetje op een operatie. Allereerst is het zaak om al het aangetaste hout te verwijderen met een scherpe beitel. Zorg dat je alleen nog gezond hout overhoudt. Vervolgens moet het hout weer opgevuld worden. Hiervoor zijn diverse hout reparatiemiddelen op de markt die u op het hout kunt lijmen. Informeer bij een bouwmarkt wat voor reparatiemiddel geschikt is voor uw specifieke situatie. Welk middel u ook kiest, het zal altijd moeten uitharden, meestal een dag. Daarna kunt u het nieuwe gedeelte gladschuren totdat het weer mooi aansluit bij de rest van het kozijn.

Verflaag

Een goede verflaag die periodiek vervangen wordt is een erg belangrijke methode om houtrot aan uw woning te voorkomen. De verf beschermd het hout van de weersinvloeden van buitenaf. Let wel dat een verflaag niets doet voor de houtrot die uw woning al heeft aangetast. Simpelweg een nieuwe verflaag aanbrengen is dan ook niet voldoende. En hoewel de verf de kans op houtrot aanzienlijk verminderd biedt het geen 100% dekking. Controleer dan ook minimaal een keer per jaar uw kozijnen en buitendeuren op houtrot.

Klusbedrijf inschakelen

Indien u niet tevreden bent met het eindresultaat is het verstandig om de hulp van een specialist in te roepen. Houtens is specialist in klussen en het verwijderen van houtrot. Neem via de onderstaande link contact op met klusbedrijf Houtens.

Bron: Houtens.nl – erkend klusjesman