Zelf glas vervangen

Zelf dubbelglas plaatsenVeel mensen denken dat het erg lastig is om zelf glas te plaatsen en laten het daarom doen door een ervaren glaszetter of kozijnenspecialist. Echter is glas plaatsen helemaal niet zo lastig als het lijkt. Zolang u een aantal basisprincipes in de gaten houdt, is het klusje zo gedaan. Wij van Jardibel vertellen u hier graag meer over.

Belangrijke principes

Het belangrijkste principe is dat u uzelf moet vertrouwen. Heeft u er geen of weinig vertrouwen in dat u het glas zelf goed kunt zetten? Huur dan een vakman in. Dit kan ernstige verwondingen voorkomen. Verder moet u uw glasplaat stevig bij aan de randen vasthouden en niet losjes. Dit voorkomt dat de plaat gaat schuiven in uw handen. Juist dat schuiven zorgt voor snij wonden in uw handen.

Benodigdheden

Nieuw glas Schuimbandjes
Meet lint Schuimblokjes
Plamuurmes Spijkers
Hamer Kitspuit
Plantenspuit afwasmiddel
Electropijpje Nijptang
Kit Stanley mes

Stappenplan dubbelglas plaatsen

 1. Verwijder het kapotte ruit door de latjes waar het ruit mee wordt vastgehouden te verwijderen. Dit doet u door de kitrand aan de binnen- en buitenzijde los te snijden met een scherp stanleymes.
 2. Ga met een scherp plamuurmes onder het latje en wrik 1 van de 4 voorzichtig los.
 3. Maak de andere drie latjes ook los.
 4. Verwijder nu het glas. Belangrijk is dat u het glas stevig vasthoudt.
 5. Maak de sponning goed schoon en verwijder al het kit en eventuele schuimbandjes.
 6. Meet de binnenzijde van de sponning waar het glas in moet komen
 7. Maak met deze maten een glasaftrek. De sponning is niet helemaal rechthoekig, het kan dus zijn dat u het glas iets kleiner moet houden. Enkel glas heeft gemiddeld 5 mm aftrek en dubbelglas gemiddeld 7 mm.
 8. Plak nu de schuimbandjes aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Bij de glashandel zijn ze vaak 3 mm dik en hebben aan 1 zijde een kleefbare rand.
 9. Zet het glas op blokjes. Aangeraden wordt om kunststof blokjes te nemen. Deze mogen niet breder zijn dan de dikte van het glas!
 10. Zet het latje met de kant van de schuimbandjes tegen het glas.
 11. Spijker de latjes vast met roestvaste spijkertjes.
 12. Breng kit aan de ongeveer 2 mm ruimte aan de binnen- en buitenkant van de sponning.
 13. Spuit een mengsel van water en afwasmiddel op het kit met een plantenspuitje.
 14. Verwijder dit met een plamuurmes met lichte afgeronde hoek of electropijpje met een schuin afgesneden punt.
 15. Strik alles glad met de vingertop.

Contact met een glazenmaker

Heeft u vragen over hoe u enkelglas moet plaatsen? Of wil het dubbelglas plaatsen niet goed lukken en heeft u zichzelf bijna verwond? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde glaszetter bij u in de buurt. De glaszetter van Moerstee heeft ruime ervaring in glaswerken en is u graag van dienst bij het plaatsen van nieuw glas.