Diverse lekdetectie methodes

Diverse lekdetectie methodes

Met deze lekdetectie methoden spoort u snel een lek in huis op

Last van een lekkage? Bijna ieder huishouden ervaart weleens een bepaalde vorm van lekkage. Het is dan van belang deze zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen. Vermoedt u door bijvoorbeeld vochtplekken, een verhoogde meterstand of weinig druk op kranen dat een lek zich in uw huis bevindt? Dan kunt u een bedrijf inschakelen om diverse lekdetectie methoden uit te voeren. Hier leest u meer over dezemethoden en wat er gebeurd wanneer een lek gedetecteerd is.

Thermografie

Een eerste methode is thermografie. Er wordt dan een foto gemaakt waarop verschillende temperaturen te zien zijn, een thermogram. Een lekkage is te zien aan een onverwacht opvallend verschil in temperatuur. Ook kan hiermee makkelijk gekeken worden waar schimmelplekken zich voordoen, wat de lekkage lokaliseren vergemakkelijkt.

Rookgas detectie/Rookproef

Bij het vinden van een lekkage binnen de riolering of in het dak, wordt gebruik gemaakt van de rookproef. Als dit wordt gedaan voor detectie van een daklekkage, dan wordt er rook onder de bedekking doorgeblazen. Vervolgens wordt er gekeken waar dit weer ontsnapt aan de buitenzijde. De lekkage wordt dan visueel opgespoord. Als er een lek binnen het rioleringssysteem wordt gezocht, dan wordt er met een rookgasdetector rook in de leidingen geblazen waarna het lek zichtbaar wordt.

Ultrasone detectie

Ultrasone detectie maakt geluid van dergelijke geluidssignalen die onhoorbaar zijn voor het menselijk oor. Met dat geluid kan het geluid van een druppelende leiding worden opgespoord en wordt het lek gevonden.

Drukmeting

De drukmeting wordt gedaan op drukhoudende leidingen zoals de cv-leiding. Het wordt toegepast om eventueel drukverlies in een leiding makkelijk en snel aan te tonen. Dit wordt gedaan met een drukmeter of perspomp. Het leidingwerk wordt onder druk gezet met bijvoorbeeld water of lucht. Bij drukverlies is er sprake van een lekkage in een van de leidingen. Vervolgens kan per leiding een afzonderlijke test worden gedaan, zodat de plek van de lekkage gevonden kan worden.

Lekkage verhelpen

Er zijn nog meer methoden om een lekkage te detecteren. Zo kunt u kiezen voor een vochtmeting, endoscopie of kleurstofdetectie. Als het lek gedetecteerd is, is het zaak om deze te repareren. Schakel hiervoor een professionele specialist in vochtbestrijding in. Via het landelijk opererende netwerk van Contravocht vochtbestrijding komt u direct in contact met een specialist bij u uit de regio. Als het lek nauwkeurig gedetecteerd is met een methode, dan hoeft er vaak maar een klein deel van het plafond, dak, de vloer of muur worden opengebroken. Zo heeft u het minst last van de werkzaamheden die de situatie herstellen.