Verlaagd plafond maken doe-het-zelf

verlaagd plafond klusjesman

Verlaagd plafond maken

Een verlaagd plafond kan een esthetisch voordeel opleveren waarmee u uw woongenot kunt vergroten. Met een verlaagd plafond kunt u kabels makkelijk wegwerken en kunt u bijvoorbeeld lampen zoals spotjes in het plafond zelf verwerken. Een verlaagd plafond heeft als tweede voordeel dat er als het ware een extra laag wordt gecreƫerd wat uw huis beter isoleert, en dat scheelt in de stookkosten.

Hoeveel moet ik mijn plafond laten zakken?

Bedenk van te voren goed dat wanneer u het plafond gaat verlagen, dit een effect zal hebben op de uitstraling van uw huis. Wilt u een isolatielaag aanbrengen en bijvoorbeeld spotjes in uw plafond verwerken, dan moet u al gauw rekenen op een verlaging van ongeveer 15 cm. Sommige woningen hebben een standaard plafond hoogte van ongeveer 2,50 meter en als je daar 15 cm af haalt dan hou je een kamerhoogte van 2,35 meter over. Sommige mensen vinden dit niet prettig en dan is een plafondverlaging misschien niet de juiste keuze.

Raamwerk

Als uw standaard plafond hoog genoeg is of u hebt geen bezwaar tegen een lager plafond, kunt u gaan beginnen met het aanbrengen van het raamwerk. De meest voordelige manier is om hiervoor een houtconstructie van latten te gebruiken. Dit raamwerk is de draagconstructie voor het verlaagde plafond en wordt rechtstreeks tegen het bestaande plafond geschroefd. Kijk wel goed na uit wat voor substantie het plafond bestaat en schaf hiervoor de juiste pluggen aan.

Hoogte van het plafond aanbrengen

Met behulp van staanders, een soort houten blokken, kunt u bepalen hoe hoog het plafond gaat worden. Deze staanders schroeft u loodrecht op het aangebrachte raamwerk. De meeste plafondplaten, die u daarna gaat aanbrengen op deze staanders, hebben een standaard afmeting van 60 cm. Schroef de staanders dan ook op dezelfde afstand van elkaar op het raamwerk zodat de plafondplaten hier precies op passen. Zorg er voor dat de staanders allemaal precies even lang zijn en controleer dit na het bevestigen met een touwtje en een waterpas. Zijn de staanders niet volledig waterpas dan kan dit een probleem opleveren bij het plaatsen van de plafondplaten. Wanneer alle staanders goed bevestigd zijn, kunt u op de muren de muurlatten gaan bevestigen. Deze worden op dezelfde hoogte als de onderkant van de staanders gemonteerd.

Isolatie

Uw raamwerk is nu klaar, de staanders zijn stevig bevestigd aan het raamwerk en aan de zijkanten is het vastgezet met muurlatten. U bent nu klaar om de isolatie aan te brengen. Als u van tevoren goed hebt gelet op de afstand tussen de staanders zou je het isolatiemateriaal zonder verdere bewerking tussen de open ruimten moeten kunnen schuiven. Zorg ervoor dat de gehele isolatielaag goed op elkaar aansluit. Draag ook altijd een veiligheidsbril en beschermende kleding wanneer u met isolatiemateriaal om gaat. Bij glaswol bijvoorbeeld kunnen er een soort naaldjes van af komen wanneer het in beweging is en deze kunnen huidirritaties en luchtwegproblemen veroorzaken.

Panelen plaatsen en afwerken

Tot slot bent u nu klaar om de plafondpanelen te plaatsen. Begin aan de kant van de muur en schroef de eerste rij platen aan de muur vast. Deze kunnen nog wat uitzetten dus houdt rekening met een ruimte van 8mm tussen de platen en de muur. Wanneer alle platen goed op elkaar zijn aangesloten hoeft u, indien gewenst alleen nog maar de naden af te werken met een voegpasta en plamuurmes.

Klusjesman Expres verlaagt uw plafond

Ziet u het niet zitten om zelf uw plafond te verlagen? Schakel dan een klusjesman in van Klusjesman-expres.nl. Via de website komt u direct in contact met gerenommeerde klusjesmannen bij u uit de regio. Indien u een offerte aanvraagt krijt u op korte termijn diverse reacties per email toegestuurd. Op die manier weet u zeker dat u niet teveel betaalt.